Mézfajták

Akácméz:

Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas. Akácvirág illatú. Területtől függően csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz. Jó fertőtlenítő. Köhögés ellen ajánlott. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt már Hungaricumnak számít.

Napraforgóméz:

Erős karakteres ízű, kesernyés, savanykás. Aranysárga színű. Nagyon gyorsan kristályosodik. Nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára, s fölötte marad egy híg réteg. Élelmiszer alapanyagnak kiváló a színező hatása és erős íze miatt. Emiatt elsősorban sütéshez főzéshez ajánlatos. Savtúltengést kiváltó hatású.

Repceméz:

Durva ízű méz. Ezért inkább sütőiparban használatos. Sárga színű, míg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor szinte fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. Krémméz előállítására alkalmas. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav túltengést.

Vegyes virágméz:

Nem fajtaméz. Gyűjtőnévként szolgál. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe, íze sokféle lehet. A vegyes virágméz születhet a mézüzemben történő több féle méz keverékéből is. Színe általában sötétebb sárgás barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik. Külön említést a tavaszi virágméz érdemel, mely kiemelkedik kellemes ízével és illatával. Többnyire gyümölcs-, galagonya-, vadrózsa és akácvirág nektárjából tevődik össze.

Hársméz:

Íze kesernyés fűszerezett. Színe a gyűjtés idejétől függ (világossárgától a sötét sárgáig). Erősen hársfavirág illatú. Lassan kristályosodik. Hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is kiváló hatású. Viszont főzéshez nem ajánlott a kesernyés íze miatt.

Selyemfű méz (vaddohány-, selyemkóróméz):

Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű. Kissé vaníliás. Illatos méz. Világos barna színű. Lassan kristályosodik. Kicsi a virágportartalma, ezért virágpor érzékenyeknek ajánlott. Nyers ételek különleges ízesítője. Hungaricumnak számít.

Gesztenyeméz:

Kesernyés utóízű. Gesztenyevirág illatú. Színe a borostyánságától a sötétbarna színig lehetséges. Főzéshez íze miatt nem ajánlott. Magas ásványianyag-tartalmával tűnik ki. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Étvágytalanságra kiváló ellenszer. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas.

Facéliaméz (mézontófűméz):

Facélia virágára emlékeztető ízű és enyhe illatú méz. Világos áttetsző színű. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Általában a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba.

Édesharmatméz:

Nem a virágok nektárjából készül. A növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Markáns ízű enyhe illatú méz. Nagyon sötét, szinte fekete színű. Virágportartalma kicsi. Fenyőerdőkben gyakran előforduló jelenség a mézharmat. Forgalomba kerülő fenyőméz elnevezés tévesen innen ered. Közepesen kristályosodó méz. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású.

Somkóróméz:

Vanília ízű méz. Jellegzetes illatú. Világos színű. Lassan kristályosodik. Önmagában fogyasztandó, igazi desszertméz.

Szolidágóméz:

Zamatos fűszeres ízű méz. íze is erős illatú. Sötétbarna színű. Aránylag gyorsan kristályosodik. Önmagában fogyasztandó vagy italok ízesítésére alkalmas.