A Méz élettani hatásai
A méz többet jelent, mint édesség. Manapság, amikor sok szó esik a természetes táplálkozásról, a méz és a mézzel készült ételek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, s a méz pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríthetetlen.
1 kg mézben található tápanyag egyenértékű 50 db tojással, 25 db banánnal, 40 db naranccsal, 1,6 kg marhahússal.
A méz cukortartalmának több mint 80%-az azonnal felszívódik ezért nem terheli a hasnyálmirigyet.
11 féle vitamint (C, B, H, P), kb. 30-féle ásványi anyagot, 19 féle aminosavakat és enzimeket tartalmaz.
A méz egyik legismertebb hatása az izmok munkaképességének a segítése. A szív izomzatára is jótékony hatással van. Pozitív hatást képes elérni szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, hipertónia, torokgyulladás, gége- és légcsőhurut gyógyításánál.
A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.
A méz legendás gyógyhatását tudományos bizonyítékokkal alátámasztani kívánó kutatók szerint a méz lelassítja a kórokozók fejlődését, még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben.
A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént.
A méz erősíti az idegeket, az immunrendszert.
Méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot.
Jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt.
A mézet használhatjuk külsőleg is. Ugyanis ha a bor sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerű réteget képez rajta, fertőtleníti, kiöblíti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, s a sérülés hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő, és a méz serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.